Gyakran Ismételt Kérdések (GyIK)

Azért, mert megtudhatja belőle a valós ösztrogén dominancia indexét (mértékét), amely azt mutatja meg, hogy van-e és ha van, akkor milyen mértékben veszélyeztetett az ösztrogén dominancia okozta betegségek kialakulására vagy azok súlyosbodására.

Nem! Ha csak ezt a kettő értéket vesszük figyelembe, akkor téves eredményt kapunk. A hormonrendszer sokkal összetettebb összefüggéseiről van szó, ha valós ösztrogén dominancia értéket szeretnénk kapni.

Azért, mert azok nem tudják meghatározni az ösztrogén dominancia mértékét, súlyosságát és nem lehet velük a kezelések eredményességét nyomon követni. Csak kizárólag tünetekből nem tudunk diagnosztizálni.

Igen! Az ösztrogén dominancia mindig valaminek az oka vagy következménye, és az esetek többségében más hormonális eltérésekkel jár együtt.

Nem! Fordulhat problémájával más, a hormonális eltérésekben jártas orvoshoz vagy akár természetgyógyászhoz is. De amennyiben az a szakember nem látja indokoltnak további vizsgálatok elvégzését, vagy pl. az ösztrogén dominanciát gyógyszerrel próbálja kezelni (csak a gyógynövényes kezelés hatásos rá oki kezelésként), vagy mondjuk fogamzásgátló tabletta szedését javasolja a tünetek elnyomására, akkor rossz úton jár, keressen másik szakembert.

Mint már említettük az ösztrogén dominancia nagyon összetett probléma, a legkülönfélébb tünetek produkálhatja, a legenyhébbtől a legdurvábbakig. Néhány példa:

  • Menstruációs görcsök, endometriózis
  • Premenstruációs szindróma (PMS)
  • Petefészek ciszták
  • Miómák
  • Szabálytalan és abnormális menzesz
  • Meddőség
  • Ismétlődő vetélések
  • Hormonális rendellenességek
  • Krónikus hüvelyi folyások
  • Hízás, főleg a has és csípő tájékon

Ez azért lehetséges, mivel a hormoneredményeknél soha nem a laborpapíron megadott referencia értékek alapján kell eldönteni, hogy azok jók-e, benne vannak-e referenciatartományban. Minden esetben azok arányairól, egymásra gyakorolt hatásairól kell beszélni és ez alapján lehet eldönteni, hogy van-e valakinek ösztrogén dominanciája vagy sem, illetve az milyen mértékű.

A ciklusának a második felében, vagyis egy 28 naponta menstruáló nőnek a ciklusának a 17-23. napja között. Amennyiben ennél hosszabb a ciklusa, vagyis pl. 30-35 naponta szokott menstruálni, akkor a ciklusának a 19-25 napja között kell mennie vérvételre. De ha esetleg ennél gyakrabban szokott menstruálni – pl. 21-25 naponta -, akkor a ciklusának 16-18 napja között kell mennie vérvételre.

A két egymást követő menstruáció első – piros vérzéses – napja között eltelt időszak.

A menstruáció első piros vérzéses napja, a barnázás nem számít. De amennyiben pl. késő délután jön meg a vérzése, akkor a következő nap számít a ciklus az első napjának.

Azért, mert csak a ciklusnak ebben a fázisában lehet progeszteron/ösztrogén arányt meghatározni, és minden, a RED index, azaz a valós ösztrogén dominancia méréséhez szükséges véreredménynek egy mintából kell származnia.

Igen, lehet! De tudni kell, hogy az ilyenkor mért érték az adott gyógyszer (hormon) alkalmazása mellett, a szervezetben fennálló ösztrogén dominanciát mutatja, nem pedig a gyógyszerek szedése vagy a fogamzásgátlás nélküli szervezetben fennálló valós ösztrogén dominanciát.

Igen! Kizárólag gyógynövényes kezelés hatásos rá oki kezelésként. A szintetikus (gyógyszeres) progeszteron nem képes beépülni a szervezetbe, és így nem tudja kiegyenlíteni a szervezetben fennálló ösztrogén többletet.

Igen! Gyógynövény alapú kezelés szükséges ehhez.

Az első két mérés között legalább 3 hónapnak el kell telnie, mivel a felesleges ösztrogén a véren keresztül távozik a szervezetből és a távozó ösztrogén kiugróan magas vérbeli ösztrogén értéket adhat átmenetileg, amíg az ösztrogén tisztulása zajlik.

Ezen a ponton nem szeretnénk senkit sem ijesztgetni, de az ösztrogén dominancia nem áll meg azon a szinten, hogy túl sok ösztrogén van a szervezetemben és kész.

TOP